Uluslararası İşletme Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
Dersler Planı ve İçeriği
IBM 501 - Uluslararası İşletme Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu ders, işletmelerin faaliyet gösterdiği uluslararası ekonomik ortamın temel yönlerini inceler. İşlenen konular arasında küreselleşme kavramı, ulusal ekonomik farklılıklar, uluslararası ticaret teorileri, ticarete yönelik hükümet politikaları, ticarete yönelik çok taraflı yaklaşımlar (özellikle Dünya Ticaret Örgütü), bölgesel ticaret yaklaşımları (özellikle Avrupa Birliği ve NAFTA), doğrudan yabancı yatırımlar ve çok uluslu işletmeler, döviz piyasası, ödemeler dengesi ve uluslararası para sistemi yer almaktadır. Ödevler, bir ülke analizi, kısa vak'a analizleri, iki sınav ve ticaretle ilgili bir çatışma üzerine yazılı bir araştırma raporunu içermektedir. Öğrencilerin, uluslararası işletmelerle ilgili güncel haberleri takip etmeleri beklenmektedir.
IBM502 - Küresel Muhasebe ve İşletme Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, karar verme süreçlerinde muhasebe ve finansal yönetimin rolünü anlamak ve işletmelerde muhasebe ve finansal yönetimin kullanım alanlarını tanımaktır. Ders, işletme dünyasında muhasebe ve finansal yönetimin temel kavramlarının önemini kavramayı, işletmelerin muhasebe ve finansal yönetimi nasıl kullandığını anlamayı hedeflemektedir.
IBM 503 - Küresel İş ve Kültür Alanında Pazarlama (3+0)3, 7,5
Bu ders, işletmelerde pazarlama odaklı bir bakış açısıyla pazarlama yönetiminin ilkelerini sağlamayı amaçlamaktadır; "pazarlama konsepti"ni ve pazarlama karmasıyla ilişkili olanları, tüketici ihtiyaçları, pazarlama araştırması, B2B pazarlama, konumlandırma, marka oluşturma, fiyatlandırma, dağıtım, satış, reklam, promosyonlar, dijital pazarlama ve CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) konularını açıklamaktadır.
IBM 504 -Küresel Liderlik ve Liderlik Gelişimi (3+0)3, 7,5
Bu ders, küresel bağlamda liderlik ve yönetimin insani yönlerine odaklanacak, başarılı liderlerin etkili organizasyonlar ve şirketler kurmak için nasıl temel yeterlilikler, ilişkiler, vizyonlar ve iş içindeki ve işler arası etkileşimleri kullandığını keşfedecektir. Ders, bu faktörlerin dünya çapında faaliyet gösteren çok uluslu organizasyonlarda liderlik yapma üzerindeki doğrudan, dolaylı ve etkileşimli etkilerinin karmaşıklığı hakkında eleştirel düşünme becerisini geliştirmeye odaklanacaktır.
IBM 524 - Akademik Araştırma Yöntemleri ve Etik (3+0)3, 7,5
Bu ders, aşağıdaki konulara vurgu yapacaktır: Araştırma yöntemlerinin temel kavramları ve ilkeleri; araştırma süreci (sorunun tanımlanması, problem ve örneklemin belirlenmesi, veri toplama ve analiz etme, sonuçların yorumlanması); veri toplama araçlarının genel özellikleri; veri analizi ve değerlendirilmesi; makalelere, tezlere ve verilere erişim; araştırma modelleri ve türleri; bilimsel araştırmadaki temel paradigmalar; nicel, nitel ve karma araştırma tasarımları; nitel araştırmalarda örnekleme, veri toplama, veri analizi; nitel araştırmalarda geçerlilik ve güvenilirlik; makale veya tez incelemesi, değerlendirilmesi ve sunumu; araştırma ilkelerine ve etik kurallara uygun bir araştırma raporu hazırlama.
Seçmeli Dersler
Alan-1: Girişimcilik
Alan-2: Muhasebe ve Finans
Alan-3: Veri Bilimleri ve Karar Verme
Alan-4: Liderlik ve Yönetim
IBM 504 - Temel ve Uygulamalı Girişimcilik (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, girişimcilik felsefesini öğretmek, öğrencilere girişimcilik uygulamalarıyla ilgili en güncel bilgileri sağlamak ve girişimciliğe dair temel bir yaklaşım geliştirmelerini sağlamaktır. Ders kapsamında girişimciliğin ekonomi içindeki rolü, girişimci kişiliği, iş fırsatlarını tanıma ve değerlendirme, girişimcilik stratejileri, yenilikçilik, iş planı yazma ve girişimcilik finansmanı gibi konular ele alınacaktır. Dersin ana amacı, öğrencilere girişimci olma yolunda başarı faktörlerini içselleştirmelerini sağlamak ve onları girişimci olmaya teşvik etmektir.
IBM 505 - Çağdaş Pazarlama (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, pazarlama alanındaki kararlar için gerekli olan temel kavramları ve teorileri öğretmektir. Bu derste, kaynak tahsisi, pazara giriş/çıkış kararları, pazarlama karması (ürün, fiyat, yer, promosyon) stratejileri, pazarlamanın çevresel koşulları, rekabet analizi gibi konular kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır.
IBM 506 - Teknoloji ve Yenilik Yönetimi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, teknolojinin getirdiği dönüşümleri anlamak ve teknolojik değişimi yönetmek için temel bilgiler sunmak, öğrencilere organizasyonların teknoloji ve yenilik stratejilerini ve tasarımlarını anlamalarına yönelik kavramsal ve uygulamalı bilgi sağlamaktır. Teknolojik yeniliklerin getirdiği dönüşümleri anlamak ve bu dönüşümün şirket stratejilerine etkisini incelemek ve yeni stratejiler oluşturmak hedeflenmektedir. Dersin kapsamında, yeniliğin, işletmelere uzun vadede sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak için ölçülebilir katma değer sunduğu; yenilik süreci için gerekli organizasyon yapısı ve yönetim yaklaşımları; ürün, süreç ve iş modeli yeniliği; yeni iş modeli sistematiği, yeni fırsat alanlarının belirlenmesi ve iş modeli yeniliğinin değişim yönetiminde kullanımı gibi konular tartışılacaktır. Ayrıca, dersin kapsamı içinde; teknoloji ve yenilik yönetiminin önemi, büyümeye katkısı ve tarihçesi ele alınarak kavramsal bir temel oluşturulacak, teknoloji ve yenilik kaynakları hakkında bilgi verilecek, sanayi organizasyonlarında teknolojiye, AR-GE'ye ve yeniliğe yapılan yatırımlar ile sürecin işleyişi ve yenilikçi organizasyonların özellikleri incelenecektir. Ayrıca, organizasyonların teknoloji ve yenilik stratejileri, başarı ve başarısızlık nedenleri ile başarı için kritik başarı faktörleri ders kapsamında öğretilecektir. AR-GE ve yenilik planlamasında kullanılan teknikler, teknolojik tahmin yöntemleri, proje seçimi ve proje planlama teknikleri değerlendirilecektir. Teknoloji ve AR-GE aracılığıyla kurumsal performansın artırılması, bugünün ve geleceğin yeni teknolojileri, geleceğin şehirleri, teknoparklar, teknoloji merkezleri, nanoteknoloji ve siber alan diğer ders konuları arasında yer almaktadır. Dersin amacı, öğrencilere teknoloji ve yenilik yönetiminin teknik, sosyal ve idari boyutlarını bilimsel, bütünsel, disiplinler arası ve sistematik bir bakış açısıyla yorumlama becerisi kazandırmaktır.
IBM 507 - Organizasyonlarda Teknolojik Yeterlilik Gelişimi (3+0)3, 7,5
Dersin ana amacı, öğrencilere dijital çağda gereken bireysel ve organizasyonel yeterlilikleri kazandırmak, yetenek dönüşümünü sağlayacak stratejik iş gücü planlaması yöntemlerini öğretmek, yetenek dönüşümü programlarının oluşturulma süreci ve kritik başarı faktörleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Bu derste ayrıca, organizasyonel stratejilerin teknoloji yetkinliği kazanım süreciyle uyumlu hale getirilmesi ve organizasyonel yeteneklerin dönüşümü ile ilgili bireysel ve organizasyonel düzeyde yapılması gerekenler öğretilecektir.
IBM 508 - Çağdaş Üretim Sistemleri ve Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, üretim sistemleri ve yönetimi hakkında bilgi sağlamaktır ve gelecekteki üretim sistemleri çerçevesinde bilgisayar entegrasyonlu üretim sistemlerine dair uygulamaları içselleştirmektir. Bu ders, günümüzde kullanılan üretim sistemleri ve gelecekteki üretim sistemlerinin temellerini atacak sistemler hakkında bilgi verecektir. Ayrıca, çağdaş üretim sistemlerinin tasarımları, döküm, birleştirme (kaynak, perçinleme, lehimleme, yapıştırma), metallerde plastik şekillendirme, işleme yöntemleri ve bilgisayar entegrasyonlu üretim yöntemleri de ele alınacaktır.
IBM 509 - Proje Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, öğrencilere proje yönetiminin mantığını ve felsefesini öğretmek ve başlangıçtan sonuna kadar bir projeyi planlayıp tamamlayabilecek bir proje yöneticisi olma yeteneği kazandırmaktır. Ders kapsamında proje yönetiminin temel kavramları ve mantığı öğretilecektir. Ayrıca, proje entegrasyonu yönetimi, proje kapsamı yönetimi, proje zaman yönetimi, proje maliyet yönetimi, proje insan kaynakları yönetimi, proje risk yönetimi gibi konulara da değinilecektir.
IBM 510 - Markalaşma (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, öğrencilere marka oluşturma sürecinin temel ilkelerini öğretmek ve teorik bilgileri gerektiğinde kullanarak marka oluşturma sürecini kendi bireysel yaşamlarında ve çalıştıkları organizasyonlarda etkin bir şekilde yönetebilmeleri için bilgi sağlamaktır. Ders kapsamında marka kavramı, marka geliştirme ve kalitesi, marka imajı, strateji ve marka-konumlandırma ilişkisi gibi konular ele alınacaktır.
IBM 511 - Çağdaş Tedarik Zinciri Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, tedarik zinciri yönetimini bir yönetim süreci olarak öğretmek ve küresel rekabette başarılı olabilmek için tedarik zincirlerinin sürece olan yerini ve elemanlarını öğretmektir. Dersin kapsamı, tedarik zinciri yönetiminin temel ilkeleri, stratejik önemi, süreçlerin tedarik zincirlerinde koordinasyonu ve tedarik zincirlerindeki performans ölçümleri üzerine detaylı bilgi sunacaktır.
IBM 512 Sürdürülebilir Girişimcilik (3+0)3, 7,5
Sürdürülebilir Girişimcilik dersinin temel amacı, girişimci olma yolunda akıllarına gelen yeni iş fikirlerinin 21. yüzyıl gerçekleriyle uyumlu olmasını sağlamak, tüm iş süreçlerinin doğayla uyumlu ve zararsız bir şekilde yapılmasını temin etmek ve tüm süreçlerde Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 17 temel yaklaşıma dikkat edilmesini sağlamaktır. Dersin amacı, tedarik zinciri yönetimini yönetsel bir süreç olarak öğretmek ve küresel rekabet sürecinde başarılı olmanın tedarik zincirlerinin nasıl yönetildiğine bağlı olduğunu öğretmektir. Küresel rekabet ortamında faaliyet gösteren şirketlerin başarısı, tedarik zincirlerini ne kadar verimli yönettiklerine çok bağlıdır. Tedarik zinciri yönetimi, bir şirketin süreçlerini tedarikçileri ve müşterileriyle senkronize ederek müşteri ihtiyaçlarına zamanında ve istenilen şekilde yanıt verilmesini sağlamaktır. Bu dersin kapsamı içerisinde, tedarik zinciri yönetiminin temel ilkeleri, tedarik zincirlerinin stratejik önemi, tedarik zincirlerinde süreçlerin koordinasyonu ve tedarik zincirlerinde performans ölçümleri gibi temel konular detaylı bir şekilde ele alınacaktır.
IBM 513 İnovasyon Yönetimi Teknikleri (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, öğrencileri dünya çapında tüm sektörlerde yaygın olarak kullanılan inovasyon yönetimi teknikleri hakkında bilgilendirmek ve uygun tekniklerin ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilmesi için bir altyapı oluşturmaktır. Bu bağlamda, inovasyonla ilgili kavramsal konuların yanı sıra, üretimde kullanılan inovasyon türleri, hizmet sektöründe kullanılan teknikler açıklanacak ve uygulamalarla desteklenerek örneklendirilecektir. Dersin sonunda, sektörlere göre uygun teknikler üzerine analizler yapılacaktır.
IBM 514 Uluslararası Muhasebe Standartları (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrencilere uluslararası muhasebe standartları, amacı, gelişimi ve uygulamaları konusunda gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmaktır. Bu kapsamda, öncelikle uluslararası muhasebe standartlarının tanıtımı ve önemi ele alınacak, ardından muhasebe standartlarının gelişim ve oluşum süreci incelenecektir. Daha sonra, uluslararası muhasebe standartlarına göre finansal ve muhasebe uygulamaları tartışılacaktır.
IBM 515 Maliyet Muhasebesi ve Modern Maliyet Sistemleri (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrencilere modern maliyet sistemleri hakkında uygulama temelli bilgi sağlamak, üretim ve hizmet işletmelerinde kullanılan geleneksel ve modern maliyet sistemlerini incelemek, bunlar arasındaki benzerlik ve farkları ortaya koymak ve maliyet sistemlerinden elde edilen çıktıları, günümüz rekabet koşullarında karar verme açısından önemini vaka analizleri ile tartışmaktır. Bu bağlamda, derste; Maliyet Kavramı ve Maliyet Sistemlerinin Genel Çerçevesi, Sipariş Maliyet Sistemi, Aşama Maliyetleme Sistemi, Birleşik Üretimde Maliyetleme, Gerçek Maliyet Sistemi, Tahmin (Normal) Maliyet Sistemi, Standart Maliyet Sistemi, Tam Maliyet Sistemi, Değişken Maliyet Sistemi, Maliyet-Hacim-Kâr Analizi (Başabaş Analizi), Aktivite Tabanlı Maliyetleme, Hedef Maliyetleme, Tam Zamanlı Üretim Sistemi, Kaizen Maliyetleme, Son Maliyetleme veya Gerçekleştirilmiş Maliyetleme, Toplam Yaşam Döngüsü Maliyeti ve Vaka Çalışmaları incelenecektir.
IBM 516 Sermaye Piyasaları ve Yatırım (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, teknolojinin getirdiği dönüşümleri anlamak ve teknolojik değişimi yönetmek için temel bilgiler sunmak, öğrencilere organizasyonların teknoloji ve yenilik stratejilerini ve tasarımlarını anlamalarına yönelik kavramsal ve uygulamalı bilgi sağlamaktır. Teknolojik yeniliklerin getirdiği dönüşümleri anlamak ve bu dönüşümün şirket stratejilerine etkisini incelemek ve yeni stratejiler oluşturmak hedeflenmektedir. Dersin kapsamında, yeniliğin, işletmelere uzun vadede sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak için ölçülebilir katma değer sunduğu; yenilik süreci için gerekli organizasyon yapısı ve yönetim yaklaşımları; ürün, süreç ve iş modeli yeniliği; yeni iş modeli sistematiği, yeni fırsat alanlarının belirlenmesi ve iş modeli yeniliğinin değişim yönetiminde kullanımı gibi konular tartışılacaktır. Ayrıca, dersin kapsamı içinde; teknoloji ve yenilik yönetiminin önemi, büyümeye katkısı ve tarihçesi ele alınarak kavramsal bir temel oluşturulacak, teknoloji ve yenilik kaynakları hakkında bilgi verilecek, sanayi organizasyonlarında teknolojiye, AR-GE'ye ve yeniliğe yapılan yatırımlar ile sürecin işleyişi ve yenilikçi organizasyonların özellikleri incelenecektir. Ayrıca, organizasyonların teknoloji ve yenilik stratejileri, başarı ve başarısızlık nedenleri ile başarı için kritik başarı faktörleri ders kapsamında öğretilecektir. AR-GE ve yenilik planlamasında kullanılan teknikler, teknolojik tahmin yöntemleri, proje seçimi ve proje planlama teknikleri değerlendirilecektir. Teknoloji ve AR-GE aracılığıyla kurumsal performansın artırılması, bugünün ve geleceğin yeni teknolojileri, geleceğin şehirleri, teknoparklar, teknoloji merkezleri, nanoteknoloji ve siber alan diğer ders konuları arasında yer almaktadır. Dersin amacı, öğrencilere teknoloji ve yenilik yönetiminin teknik, sosyal ve idari boyutlarını bilimsel, bütünsel, disiplinler arası ve sistematik bir bakış açısıyla yorumlama becerisi kazandırmaktır.
IBM 517 Davranışsal Finans (3+0)3, 7,5
Bu ders, yatırım kararlarının ve yatırımcı davranışlarının her zaman "rasyonel" düşüncelerle değil, kişisel ve piyasa psikolojisi unsurlarıyla yönlendirildiğini kabul eden, finansın yeni ve hızla büyüyen bir alanına genel bir bakış sunmak için tasarlanmıştır. Davranışsal finans, karmaşık finansal kararlar alma yetimizin, hepimizin eğilimli olduğu yargı hataları ve önyargılar nedeniyle sınırlı olduğunu kabul eder. Bu ders, bilişsel önyargıları tanıtır, bu önyargıların finansal karar verme üzerindeki etkilerini tartışır ve bireysel yatırımcılar, portföy yöneticileri ve kurumsal yöneticilerin davranışlarını inceler.
IBM 518 Blockchain ve Kripto Paralar (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrencileri günümüzün en önemli dijital gelişmelerinden olan Blockchain ve Kripto Paralara karşı bilinçlendirmek ve bunların temel kullanım amaçları, hukuki altyapısı ve faydaları/zararları hakkında bilgilendirmektir. Dersin kapsamı içerisinde; Kripto paralar ve Blockchain konusu tanıtılacak, tarihsel temelleri üzerinde durulacak, akıllı sözleşmeler ve uygulama alanları ile Blockchain'in sınırları tartışılacak, para sistemleri ile blockchain arasındaki ilişki ele alınacak ve uygulama alanları üzerinde durulacaktır. Ayrıca, Blockchain teknolojisinin muhasebe kayıt sistemi içindeki yeri ve etkileri, Blockchain ile Hukuk ilişkisi ve Blockchain ile kripto para teknolojilerinin sunduğu imkanlar dersin kapsamı içerisinde tartışılacaktır.
IBM 519 Yatırım Projeleri ve Analizi (3+0)3, 7,5
Yatırım Projeleri ve Analizi dersi ile öğrencilerin yatırım projeleri hazırlama ve değerlendirme becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Derste; yatırım ve proje kavramları, yatırımların ekonomi içindeki yeri ve önemi, ön fizibilite ve fizibilite çalışmaları aşamaları, piyasa analizi, teknik analiz, finansal analiz, riskli yatırım projelerinin değerlendirilmesi konuları işlenecektir. Bu kapsamda, Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri tartışılacak, Yatırım-Plan-Proje-Yatırım Projesi konuları ele alınacak; Proje Fikri, Yatırım Projelerinin Hazırlanmasında Ön Fizibilite kapsamında; Fizibilite Analizi Aşamaları incelenecek, Piyasa Analizi, Teknik Analiz, Finansal Analiz, Ticari Analiz, Duyarlılık Analizi, Sosyal Karlılık, Ulusal Ekonomi Maliyet-Etkinlik Analizi uygulamalı örneklerle işlenecektir.
IBM 520 Endüstri Ekonomisi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrencilere mikroekonomik kavramlar ve araçlar kullanarak endüstriyel organizasyonlar hakkında analiz yapabilme becerisi kazandırmaktır. Dersin kapsamı içerisinde; mikroekonomik kavramlar ele alınacak; firma ve maliyet teorisi tartışılacak; mükemmel rekabet, tekel rekabeti, oligopol ve tekellilik piyasası yapıları hakkında bilgi verilecektir; bilgi ve reklam konuları, doğrusal olmayan fiyatlandırma, uluslararası ticaret ve endüstri organizasyonu, düzenleme ve deregülasyon, Türkiye'deki rekabet hukuku konuları tartışılacaktır.
IBM 521 Sigorta ve Risk Yönetimi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrencilere iş hayatında karşılaşılan temel sigorta ve risk yönetimi konuları hakkında bilgi vermek ve temel bilgi ve farkındalık kazandırmaktır. Riskin Tanımı ve Sigorta Kavramları, Sigorta ve Risk Yönetimi, Sigortanın Gelişimi, Sigorta Temelleri, Sigorta Sözleşmesi, Sigorta İşletmelerinde Fiyatlandırma, Sigorta Talepleri Yönetimi, Reasürans, Sigorta Branşları ve Meslekleri, Sigorta Zararları, Kişisel Sigorta Şirketleri, Sigorta Düzenlemeleri, Sigorta Sözleşmeleri, Sigorta Türleri, Taşınmaz ve Sorumluluk Sigortaları, Motorlu Araç ve Trafik Sigortası, Sağlık Sigortası ve Özel Emeklilik Sistemi, hayat sigortası, poliçeler ve planlama, istatistiksel dağılımlar, fayda teorisi, optimal sigorta, bireysel ve kolektif risk modelleri ve risk teorisi uygulamaları derste işlenecektir.
IBM 522 Çağdaş İşletmelerde Denetim (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, denetim ile muhasebe arasındaki farkları, denetimin temel unsurlarını ve prensiplerini öğrencilere tanıtmaktır. Ders, denetim mesleği ve standartları, denetçi türleri, mesleki etik ve ahlak kurallarını ve finansal tablolara ilişkin denetim raporlarının hazırlanmasını kapsayacaktır. Ayrıca, dersin kapsamı içerisinde; Temel Denetim Kavramı, Genel Kabul Görmüş Denetim Prensipleri, Denetim Planlaması, İç Kontrol Sistemi Çalışma Raporları, Denetim Uygulaması, Para Varlıklarının Denetimi, Alacakların Denetimi, Stok ve Satış Maliyeti Denetimi, Maddi Varlıkların Denetimi, Borçların Denetimi, Sermaye Kontrolü, Enflasyonun Tablo Üzerindeki Etkileri ve Denetim Raporu Hazırlanması konuları işlenecektir.
IBM 523 Finansal Tablo Analizi (3+0)3, 7,5
Günümüz işletmelerinin başarısı büyük ölçüde finansal kararların başarısına bağlıdır. Küresel rekabet ortamında başarılı finansal kararlar almak, kararları etkileyecek makro, mezo ve mikro düzeydeki birçok faktörün bilinmesini ve analiz edilmesini gerektirir. Bu dersin amacı, rekabetçi pazarlarda yüksek risk ve hızlı değişim içinde faaliyet gösteren şirket yöneticilerine/başkan adaylarına temel finansal muhasebe ve finansal tablo analizi konusunda bilgi ve beceri kazandırmaktır. Dersin bir diğer amacı, öğrencilere, işletmelerin temel finansal göstergelerinin değerlendirilmesinde kullanılan finansal tablolara yönelik bilgi ve yetenek kazandırmaktır. Dersin kapsamı içinde; Finansal Tabloların Tanımı ve Genel Özellikleri, Finansal Tabloların Kullanımına Yönelik Sınırlamalar, Bilanço, Gelir Tablosu, Temel Finansal Tabloların Hazırlanması, İçerik ve Analizi, Diğer Finansal Tabloların Hazırlanması, İçerik ve Analizi, Yatay ve Dikey Analiz, Oran Analizi, Finansal Tablo Analizi (Karşılaştırmalı Tablo, Yüzde Yöntemi ve Eğilim Yüzdeleri), Enflasyonun Finansal Tablolara Etkisi, Enflasyon Muhasebesi ve Gerçek Örneklerle Finansal Tablolar tartışılacaktır.
IBM 524 İş Analitiği (3+0)3, 7,5
İş analitiği, çok yüksek boyutlu verileri bilgiye dönüştürerek değer yaratır ve bu sayede işletmelerin tüm potansiyellerini ortaya koymalarına yardımcı olur. Amaç, daha kaliteli hizmetler ve ürünler üreterek, verimlilik, kârlılık, üretkenlik ve sürdürülebilirlik gibi organizasyonel performans göstergelerini iyileştirerek rakiplerine karşı üstünlük sağlamaktır. İşletmelerin rekabet avantajı kazanmasına yardımcı olan, farklı çözümler sunan, hızlı ve doğru kararlar almasını sağlayan ve öngörüde bulunarak çözümler üreten bir disiplindir. Bu doğrultuda, İş Analitiği dersi, öğrencilerin çağımızın gereksinim duyduğu analitik ve bilgi yönetimi becerilerine sahip olmalarını sağlamak ve sosyal ile teknik, teori ile pratiği birleştirerek gerçek iş problemlerine çözümler üretmelerini hedeflemektedir. Dersin kapsamı içinde; Veritabanı sorguları ve analizi, Performans ölçütleri, Raporlama teknikleri, Veri görselleştirme, İstatistiksel yöntemler, Hesap tabloları, Senaryo (“ne olursa”) analizi, Simülasyon, Tahmin ve öngörü modelleri, Veri ve metin madenciliği, Optimizasyon, Sosyal medya, web ve metin analizi konuları uygulamalarla desteklenecektir.
IBM 525 Karar Verme Süreçleri ve Analizi (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrencilere işletmelerde doğru ve hızlı kararlar alabilmelerini sağlayacak yöntemleri öğretmek ve hangi yöntemin nasıl uygulanacağını öğrenmelerini sağlamak amacıyla iş hayatlarında doğru kararlar verme becerisi kazandırmaktır. Dersin kapsamı içinde, karar analizi tanıtılacak ve karar verme modelleri tartışılacaktır. Karar Verme Süreci ve özellikleri incelendikten sonra, karar verme bilimi üzerine temel bir literatür taraması yapılacaktır. Karar verme sürecinin psikolojik yönü incelenecek, karar verme hataları üzerinde durulacaktır. Karar modellerinin sınıflandırılması, risk altındaki kararlar ve kriterleri ele alınacaktır. Analitik Hiyerarşi Süreci tanıtılacak ve bu konuda örneklerle uygulamalar yapılacaktır. Çok kriterli karar verme üzerine temel incelemeler yapıldıktan sonra SMART, ELECTRE ve TOPSIS yöntemleri üzerine uygulamalar yapılacak ve ardından grup karar verme yöntemlerinden DELPHI yöntemi uygulanacaktır.
IBM 526 Yönetim Bilişim Sistemleri (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) hakkında anlayış sağlamak ve YBS kapsamında alınan kararları stratejik iş öncelikleriyle ilişkilendirmektir. Ayrıca, öğrencilere YBS sistemlerinin gelişim sürecine yönelik fonksiyonel bir bakış açısı geliştirerek, sistemin temellerine dair tasarım kriterleri oluşturabilme ve sistemin tedarik aşamasında sağlıklı kararlar alabilme yeteneği kazandırılması hedeflenmektedir. Dersin bir diğer amacı, YBS sistemlerinin operasyon, pazarlama, finans, muhasebe ve insan kaynakları gibi işlevler üzerindeki etkileri hakkında derinlemesine bilgi sağlamaktır. Dersin kapsamı içinde, YBS’ye dair temel terminoloji ele alınacak; ardından işbirliği bilgi sistemleri, strateji ve bilgi sistemleri, Donanım-Yazılım ve Mobil Sistemler, Veritabanı İşlemleri, Veri İletişimi ve Bulut, işlemler-organizasyonlar ve bilgi sistemleri, sosyal medya ve bilgi sistemleri, iş zekâsı sistemleri, gelişim süreçleri, bilgi sistemleri yönetimi ve vaka çalışmaları yer alacaktır.
IBM 527 Problem Çözme Teknikleri (3+0)3, 7,5
Dersin amacı, öğrenciler için iş dünyasında karşılaştıkları sorunları çözmek için kullanabilecekleri yöntemlerin bulunduğu bir çözüm araç seti sağlamaktır. Dersin kapsamı içinde, temel ve ileri düzey problem çözme yöntemleri uygulamalarla öğretilecektir. Temel Problem Çözme Teknikleri kapsamında SIPOC/Proses Haritası/ Akış Şeması, Veri Toplama, 5 Neden Analizi, Beyin Fırtınası, İlişki diyagramı, Neden-sonuç ilişkisi diyagramı (Balina Diagramı), Pareto Analizi, Histogram, Kontrol Grafikleri ve Serpilme Diyagramı yöntemleri pratiğe dayalı olarak öğretilmektedir. İleri düzey Problem Çözme Teknikleri kapsamında; Yalın Üretim, Atık ve Değer Analizi, 6 Sigma Göstergeleri, Bileşik Verim, ROI, Kano Modeli, QFD, VSM, VOC, Önceliklendirme Matrisi, Temel İstatistikler, Dağılımlar, Normalite Testi, Örneklem Büyüklüğü Belirleme, Grafiksel Analiz, Proses Ölçümü, Proses Yeterliliği, Kontrol Teknolojisi Grafiği, MSA, Proses FMEA, Hipotez Testleri, Regresyon / Korelasyon, Deney Tasarımı, İleri Deney Tasarımı, Benchmark, Poka Yoke, KAIZEN, 5S, SPC (I-MR, Xbar-R, Xbar-S), SPC (P, U) Kontrol Planları ve Standardizasyon yöntemleri uygulamalı olarak sunulacaktır.
IBM 528 Yapay Zeka Yönetimi ve İşletmelerde Uygulamaları (3+0)3, 7,5
Bu ders, Yapay Zeka’ya giriş, Akıllı Sistemlerin Özellikleri, Uzman Sistemleri (US), İşletmelerde US kullanılarak oluşturulan Akıllı Sistem örnekleri, Yapay Sinir Ağları (ANN-Hata Geri Yayılım Tespiti) ve yapay sinir ağları program temsili, Denetimli ve Denetimsiz Öğrenme, Yapay Sinir Ağlarının Yapısı, ANN kullanılarak oluşturulan Akıllı Sistemler, Bulanık Mantık, Bulanık Mantık Kontrol Sistemleri, Bulanık Mantık Kontrolör Uygulamaları, Genetik Algoritma, Genetik Algoritma Kavramları, Genetik Algoritma Uygulamaları gibi konuları içermektedir. Dersin temel amacı, yapay zeka formlarının işletmelerde yaratacağı değişimleri incelemek ve bu sistemlerin yönetimi ve idaresi için öğrencileri gerekli yönetimsel hazırlıklarla donatmaktır.
IBM 529 İstatistiksel Analiz ve İşletme Uygulamaları (3+0)3, 7,5
Dersin temel amacı, bir bilimsel problemi tanımlamadan, araştırma sürecini tasarlamaya ve çözümlemeye kadar olan sürecin temel ilkelerini öğretmektir. Bir diğer amaç ise, paket programlar (SPSS gibi) kullanılarak istatistiksel verilerin kolayca analiz edilmesi ve bu altyapının uygulanmasını öğretmektir. Ayrıca, katılımcıların işletme hayatı ve bilimsel araştırmalarla ilgili temel istatistiksel araçları ve analiz süreçlerini etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamak hedeflenmektedir. Bu bağlamda, paket program kullanarak, Bilimsel Araştırma Süreci, Hipotez ve değişkenler, Problemin tanımlanması ve bilgi, Evren ve örnekleme yöntemleri, Anket tasarımı ve uygulama yöntemleri, paket programlara giriş, kodlama, veri girişi ve örnek uygulamalar, Parametrik olmayan testler (Ki-kare, Man Whitney U vb.) ve Paket Program Uygulamaları, Güvenirlik ve Geçerlik Analizi ve Paket Program Uygulamaları, Faktör Analizi ve Paket Program Uygulamaları, Rapor oluşturma ve araştırma projeleri yazma gibi konular işlenecektir.
IBM 530 Senaryo Planlaması (3+0)3, 7,5
Gelecek için senaryoların nasıl oluşturulacağı ve planlamanın nasıl yapılacağı, gelecekteki belirsizliklerin ortadan kaldırılması ile mümkün olacak önemli sorulardır ve bu süreç, stratejik planlama sürecini verimli hale getirmek için kullanılan önemli bir yönetim ve sistem sürecidir. Bu dersin kapsamı içerisinde senaryo planlama süreci, özellikleri ve teknikleri incelenecektir. Stratejik öngörü, çevresel tarama, araştırmalar, mülakatlar ve anketler, tahminler, nedensel katmanlı analiz, eleştirel düşünme, yaratıcılık yaklaşımları ve araçları, senaryo teorisi, senaryo yöntemleri de derste ele alınacaktır.
IBM 531 Sistem Düşüncesi ve İşletme Dinamiği (3+0)3, 7,5
İşletme Dinamiği dersi, bir organizasyon ya da büyük bir karmaşık sistem için yeni sistem tasarımı hakkında düşünme yeteneğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Dersin bir diğer amacı ise, sistem dinamiği araçlarını kullanarak işletme dinamiklerini tanımlamak ve işlevleri bir bütün olarak görmektir. Öğrenciler, işletme performans modellerini analiz etme becerilerini geliştirirken, ITHINK modelleme yazılımını kullanarak stratejik karar verme politikalarındaki farkları keşfedeceklerdir. Ders kapsamında öğrenci grupları oluşturularak, bir işi analiz etmek ve istenen iş performansını ortaya koymak amacıyla yeni karar politikaları ve organizasyon yapıları yaratılmaya çalışılacaktır.
IBM 532 Büyük Veri Analizi ve Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, istatistiksel öğrenme yöntemlerini kullanarak veri bilimi ve veri analizine giriş yapmaktır. Klasik istatistiksel yöntemler, hesaplamalı yöntemler ve makine öğrenmesi, bilgisayar bilimlerindeki en son gelişmelerle birleştirilecektir. Bu dersin kapsamında, öğrencilerin veri analizi yöntemlerini kullanarak örnek veri setlerinde uygulama yaparak deneyim kazanmaları hedeflenmektedir. Ders kapsamında; Veri Bilimi ve Büyük Veri Analizi, İlişkisel Veritabanları ve Veri Modelleme, Veri Ambarı ve Entegrasyonu, Paralel Veritabanları, Hadoop/Mapreduce/Spark, Veri Görselleştirme, Makine Öğrenmesi, Sınıflandırma ve Regresyon, Kümeleme, Doğal Dil İşleme, Bilgi Erişimi, Ağ Analizi konuları ele alınacaktır.
IBM 533 Uygulamalı İşletme Simülasyonu (3+0)3, 7,5
Bir işletme simülasyon platformu kullanılarak, ders, öğrencilerin grup çalışması çerçevesinde yapacakları iş kararlarını tartışmaya yönelik olarak tasarlanmıştır. Dersin amacı, öğrencilerin işletme faaliyetlerinin tüm yönlerine simülasyon programı çerçevesinde tanıtılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda, SimCompanies platformu aracılığıyla öğrencilerin ders boyunca faaliyet gösterecekleri alanlarda şirketler kurarak geliştirmeleri ve aldıkları kararları değerlendirmeleri mümkün olacaktır.
IBM 534 Yönetim Teorileri ve Çağdaş Liderlik (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, sanayi devriminden bu yana geliştirilmiş olan yönetim ve organizasyon teorilerinin teorik temellerini incelemek ve çağdaş liderlik teorilerini ele alarak, öğrencilerin ileride karşılaşacakları problemleri çözme altyapısını sağlamaktır. Bu kapsamda, literatürde en öne çıkan kırk (40) yönetim ve organizasyon teorisi ile modern liderlik teorileri birleştirilecek ve öğrencilerin edindikleri teorik bilgileri pratikte problem çözme ve iş hayatında kullanabilmeleri sağlanacaktır.
IBM 535 Organizasyonel Davranış Analizi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, organizasyonlardaki insan davranışlarını anlamak, açıklamak ve yönetmek için gerekli olan güncel ve seçilmiş konularda bilgi ve bakış açısı sağlamaktır. Ders, kişilik, iletişim, liderlik, motivasyon, çatışma gibi temel organizasyonel davranış konuları üzerinde durmakta olup, daha sonra güncel organizasyonel davranış konuları tartışılacaktır. Seçilen konular kapsamında iş tatmini, örgütsel bağlılık, işten ayrılma, örgütsel vatandaşlık, mobbing gibi konulara ağırlık verilecektir. Konular, iş dünyasından vaka çalışmalarıyla pekiştirilecek ve öğrencilerin iş ortamındaki bireysel ve grup davranışlarını anlamaları ve analiz etmeleri sağlanacaktır.
IBM 536 Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, öğrencilere işletmeyi hedeflerine ulaştıracak stratejik kararları belirleme, uygulama ve değerlendirme sürecini bir davranış ve yetenek olarak kazandırmaktır. Ayrıca, dersin kapsamı içerisinde öğrencilere stratejik düşünme, araştırma, analiz ve yorum yapma bakış açısı kazandırmanın yanı sıra, işletmelerin rekabetçi yapılarını sağlamak/korumak için temel araçlardan biri olan stratejik yönetim hakkında bilgi artırmayı amaçlamaktadır. Ders kapsamında; Stratejik Yönetim Düşüncesinin Gelişimi ve Stratejik Yönetim Teorisi, Stratejik Farkındalık Oluşumu, Stratejik Yönetim Okulları ve Yaklaşımları, Stratejik Yönetim Temel Kavramları, Yaklaşımları ve Stratejik Yönetim Süreci, Dış Çevre Analizi, İç Çevre Analizi, Strateji Analizi, Stratejilerin Belirlenmesi: Temel Stratejiler ve Kurumsal Stratejiler, Rekabetçi Stratejiler, Fonksiyonel Stratejiler, Strateji Uygulaması ve Stratejik Kontrol konuları işlenecektir.
IBM 537 KOBİ’ler ve Aile İşletmelerinin Yönetimi (3+0)3, 7,5
Türkiye'deki mevcut işletmelerin %90’ından fazlası küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdir. İş dünyasına giren birçok kişi kendi işlerini kurmakta ya da bu tür işletmelerde çalışmaktadır (KOBİ’ler ve Aile Şirketleri). Dersin amacı, yeni kurulan işletmelerin, aile işletmelerinin ve KOBİ’lerin yönetimi için gerekli bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmaktır. Bu kapsamda, bir işletme kurmak ve geliştirmek için hangi stratejinin oluşturulması gerektiği tartışılacak ve karşılaşılan problem alanları incelenecektir. Ders, öğrencilere Aile İşletmeleri ve KOBİ’lerin yönetiminde karşılaşılan zorlukları görme fırsatı tanımak amacıyla vaka çalışmaları ile işlenecektir.
IBM 538 Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) modelleri ve işlevleri hakkında bilgi vermek ve öğrencilere stratejik insan kaynakları yönetimi (İKY) bakış açısı kazandırmaktır. Dersin içeriğinde; İKY'nin tarihsel gelişimi, organizasyon içindeki önemi ve yeri, iş analizi, işe alım, seçim ve yerleştirme, insan kaynakları gelişimi, performans değerlendirme ve gelişim, kariyer gelişimi, ücret yönetimi gibi temel İKY işlevleri yer almaktadır. Ayrıca, temel İKY ve SHRM işlevlerinin yanı sıra, çağdaş İKY konuları da ele alınacaktır. Bu konular arasında yetkinlik temelli İKY, karşılaştırmalı ve uluslararası İKY, yetenek yönetimi ve yedekleme gibi konular bulunmaktadır. Konular, Türk bağlamı dikkate alınarak ve pratik örneklerle pekiştirilecektir.
IBM 539 Organizasyonel Gelişim (3+0)3, 7,5
Organizasyonlar, hayatlarının her anında değişim ihtiyacı hisseder ve bulundukları çevre tarafından değişmeye zorlanırlar. Bu dersin amacı, öğrencilere bu farkındalığı kazandırmak, değişime karşı direnç yaşanan alanları tanımlamak ve çözüm tekniklerini kullanmak, organizasyonun mevcut durumunu belirleme yöntemlerini, organizasyondaki müdahale yöntemlerini ve danışmanlık süreçlerini tanımlamalarını sağlamak, ayrıca organizasyonu sosyo-teknik bir süreç olarak tanımlamalarına olanak sağlamaktır. Dersin kapsamında, organizasyonel gelişim tanımı, varsayımları, değeri, anlamı ve önemi, danışman-örgüt ilişkisi, organizasyonel gelişim süreci yöntemleri, grup odaklı yöntemler, grup içi ilişkiler için yöntemler, organizasyon yapısı yöntemleri, organizasyon kültürü yöntemleri, organizasyonel dönüşüm, organizasyonel gelişim ve dönüşüm sürecinde karşılaşılan zorluklar, organizasyonel gelişim sürecinin politik yönü gibi konular tartışılacaktır.
IBM 540 Müzakere Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin kapsamında, kültürler arası ortamlarda karşılaşılan kişiler arası etkileşimler ve çatışma çözümü stratejileri daha iyi anlama ve yönetme becerisi kazandırılacaktır. Ayrıca, öğrenciler küresel bakış açılarını geliştirecek ve müzakere becerilerini iyileştireceklerdir.
IBM 541 İşletmelerde Vaka Çalışması Uygulamaları (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, grup çalışması yöntemiyle gerçek vaka çalışmaları üzerinden elde edilen tüm bilgilerin pratikte anlamını incelemek ve bu bağlamda öğrencilerin tüm işletme fonksiyonlarındaki bilgi ve becerilerini geliştirmelerini sağlamaktır. Ders, öğrencilerin teorik bilgilerini pratikte uygulayabilmelerini, analitik düşünme ve etkili çözüm becerilerini geliştirmelerini amaçlayan ekip çalışması ve vaka çalışması süreçlerinden oluşmaktadır. Ders kapsamında, Vaka Analizi Tanımı yapılacak ve Vaka Çalışması Analizinin Kapsamı belirlenecek, Vaka Analizinin Faydaları tartışılacaktır. Sonrasında, amaç ve hedef belirlenerek sorun ortaya konulacak, veriler ve kritik konular analiz edilecektir. Dersin final aşamasında, vakalar ekip çalışması şeklinde incelenecektir.
IBM 542 Türk Yönetim Kültürü (3+0)3, 7,5
Bu dersin kapsamında kültür ve yönetim etkileşiminin iş hayatına etkileri tartışılacaktır. Dersin amacı, Türk iş piyasasında çalışacak öğrencilere Türk Yönetim ve İş Kültürünün temellerini öğretmektir. Bu kapsamda, ulusal kültürden iş kültürüne yansıyan etkiler incelenecektir. Dersin kapsamında, Anglo-Sakson iş kültürü, Uzakdoğu ve Uzak Asya iş kültürü kısaca tanıtılacak ve Türk İş ve Yönetim Kültürü, Türk iş gücü piyasasının gelişimi ile birlikte derinlemesine analizler ve metinlerle ele alınacaktır.
IBM 543 İşletme Bilgisi ve Yetenek Yönetimi (3+0)3, 7,5
Bu dersin amacı, öğrencilere işletmelerde büyük veri ve işletme zekası uygulamaları konusundaki en son gelişmeleri sunmak ve bu konuda gerekli analiz becerilerini kazandırmaktır. Ders, öğrencilere karmaşık veri setlerini analiz etme, popüler veri araçlarıyla çalışma, raporları gösterge panelleri ve veri görselleştirme araçları kullanarak sunma gibi büyük veri analiz becerilerini kazandırmaya yardımcı olacaktır. Ders, öğrencilerin büyük veri ve işletme zekası uygulamaları konusundaki bilgilerini ileriye taşıyacak ve onlara yenilikçi bir bakış açısı kazandıracaktır. Öğrenciler ayrıca, işletme zekası ile ilgili dünya çapındaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Dersin kapsamı içerisinde; büyük veri kavramı, geleneksel veri analizinden modern veri analizine geçiş, elektronik tablo uygulamalarından veritabanı kavramına geçiş, Excel 2016 ile veritabanı uygulamaları, veri transferi ve veri biçimleri analizi, Excel ile pivot tablo analizi, Excel Powerpivot aracıyla veri analizi, Excel Powerpivot uygulamaları ile ileri düzey analiz, SQL uygulamaları ve Excel’de veri analizi, Power BI, Power Query araçları, DAX operatörleri ve uygulamaları, Excel’de Power Query ile veri analizi, Excel’de Power Map uygulamaları, Excel’de Analysis Toolpak uygulamaları, HD Insight’a giriş, HD Insight ile büyük veri analitiği ve Windows Azure büyük veri analitiği ve uygulamaları ele alınacaktır.
IBM 544 Stratejik İttifakların Yönetimi (3+0)3, 7,5
Stratejik ittifaklar ve iki veya daha fazla firma arasındaki işbirlikçi ilişkiler, 21. yüzyıl rekabetçi ortamının hızla yaygınlaşan bir özelliği haline gelmektedir. Bu dersin amacı, hem yerel hem de uluslararası ittifakların doğasını, bunların kurulma nedenlerini ve yönetimleriyle ilgili konuları incelemektir. Dersin kapsamında, kavramsal çerçeveler, sözleşmenin doğası, ittifakın yönetimi ve performansı, teknoloji ve bilgi transferi, organizasyonel öğrenme gibi konular ele alınacaktır.